09.08.2014 19:00

Okolo Poľska 2014 cez Slovensko + fotogaléria

MapaSeriál World Tour zavítal v totmo roku po prvýkrát aj na Slovensko spolu s organizátormi cyklistických pretekov Okolo Poľska (Tour de Pologne) na čele s riaditeľom Czeslawom Langom. Od 3. do 9. augusta 2014 cyklisti absolvovali tradičné poľské etapy so štartom na severe, v Gdansku. Po štyroch šprintérskych etapách nasledovala piata so štartom v Zakopanom a cieľom na slovenskom území na Štrbskom Plese. Ďalšia etapa sa odohrala v Bukowine Tatrzanskej a poslednou bola časovka jednotlivcov Krakowe. Spolu, teda preteky mali 7 etáp.

Symbolická trať.
Zvolená trať naprieč Poľskom spájala viaceré významné skutočnosti. Prístavný Gdansk je dôležitý  z hľadiska histórie, kultúry a politiky. Formovalo sa tu hnutie na čele s Lechom Walesom, ktoré zohralo značnú úlohu pri páde komnistického režimu v roku 1989. Druhá etapa odštartovala v meste Toruň, rodisku Michala Kwiatkovskeho (Omega Pharma-QuickStep) s cieľom blízko Varšavy. Piata etapa smerujúca aj do slovenských Tatier mohla presvedčiť Petra Sagana (Cannondale), víťaza pretekov v roku 2011, ako aj ďalších slovenských jazdcov, aby sa na tomto podujatí zúčastnili. Na štart sa však postavili bratia Velitsovci Peter Velits (BMC Racing) obsadil v slovenskej etape s horským dojazdom na Štrbskom Plese 17. miesto, čím sa v celkovom hodnotení prepracoval na 8. miesto, Martin Velits 88. miesto (celkove 73. miesto). Víťazom tejto etapy sa stal neskorší celkový víťaz a protagonista Tour de France Poliak Rafal Majka (Tinkoff-Saxo). Fotogaléria z 5. etapy

Stúpanie na Štrbské Pleso
Pretekári v stúpaní z Tatranskej Štrby na Štrbské Pleso

 

Preteky pokračovali etapou v Tatranskej Bukovine, v ktorej si víťazstvo zopakoval Majka a zároveň vyzliekol z dresu vedúceho pretekára Petra Vakoča (Omega Pharma Quick-Step).
Etapové preteky vyvrcholili časovkou jednotlivcov v Krakowe v sobotu. Zrak odborníkov aj laikov sa upierali na súboj o celkové prvenstvo, keďže za Majkom figurovali v celkovom hodnotení aj lepší časovkári pričom ich strata sa pohybovala len na úrovni sekúnd. 25 kilometrová dráma mala nakoniec pre domácich poľských divákov šťastný koniec, keď Rafal Majka z Poľska udržal celkové prvenstvo o 8 sekúnd pred Ionom Izaguirrem (Movistar). Bratia Velitsovci úspešne dokončili 1251 km trať Peter na 24. mieste (+ 05' 45''), Martin na 96. mieste (+ 44' 08'').

 

Záverečné kilometre 5. etapy Okolo Poľska, 7.8.2014

Zdroj: cyclingnews.com, tourdepologne.pl

—————

Späť


Komentáre






Kontakt

MILAN JURČO

Hradná 343,
033 01 Liptovský Hrádok
Slovensko


(+421) 905 451 755


Oblečenie na leto

V tejto kategórii nie sú žiadne produkty.