14.06.2014 20:00

Okolo Malopoľska: Nemec Werda zvíťazil ako prvý cudzinec

LogoO vylepšenie celkového umiestnenia spred minulého roka sa v týchto dňoch snažil Matej Jurčo na cyklistických pretekoch Okolo Malopoľska (alebo po poľsky Malopoľské horské preteky) zaradených do kategórie UCI 2.2 Europe Tour. Jeho tím Dukla Trenčín Trek v 5-člennej zostave Jurčo, Daško, Mahďar, Tybor a Tarageľ ako jediný zastupoval Slovensko. Na 143 pretekárov 27 tímov čakali okrem úvodného kritéria a prvej etapy pre šprintérov aj 2 náročné etapy v kopcovitom teréne.

Tohtoročné etapové preteky Okolo Malopoľska boli charakteristické hromadnými dojazdmi 50-členných skupín, čo sú z dôvodu veľmi členitej trati prekvapivé závery. Kým v minulom ročníku tu obsadil Matej Jurčo, ako najvyššie umiestnený Slovák, v celkovom hodnotení 11. miesto so stratou vyše 4 minút na víťaza, tentoraz 20. miesto so stratou 40 sekúnd. Z danej situácie dokázal najlepšie vyťažiť mladý Nemec Maximilian Werda (Team Stolting), ktorý si okrem celkového víťazstva pripísal na konto ešte 2 víťazné etapy. Werda sa zároveň stal prvým cudzincom, ktorý roztrhol šnúru poľských víťazstiev od roku 2004. V 52. ročnej histórii dokázali preteky vyhrať cudzinci len 3-krát.

 

3. etapa

V poslednej tretej etape, ktorá sa geograficky odohrávala nad slovenským Bardejovom, sme, podobne ako v tej druhej, videli opäť hromadný dojazd 50-člennej skupiny avšak tentokrát okorený o záverčný únik 3-člennej skupiny Werda (Team Stolting), Bernas (BDC Marcpol) a Cieslik (Bauknecht Author) s náskokom 17 sekúnd. Z poľskej prevahy napokon vzišiel nemecký víťaz, 22-ročný Maximilian Werda, ktorého časová bonifikácia pre víťaza etapy vyniesla až na prvú pozíciu v konečnom celkovom poradí.

V prvej skupine figurovali zo slovenských pretekárov na 17. priečke Martin Mahďar a na 21. Matej Jurčo (obaja Dukla Trenčín Trek). V konečnom celkovom hodnotení dosiahol najvyššie Jurčo – 20. miesto (+37 s).

MATEJ JURČO: Dnešnú etapu kontrolovali 4 silné tímy, ktoré nedovolili nikomu ujsť, iba v závere. Poliakom sa to napriek tomu nevyplatilo, keďže celkove nevyhrali a z troch etáp vyhrali doma len jednu. Tento ročník bol dosť pretaktizovaný a mne záverečné špurty veľkých skupín nevyhovujú. Na hornatej trati sa toho dá vymyslieť veľmi veľa, ale ak Poliaci nechcú v únikoch spolupracovať, dá sa len veľmi ťažko presadiť.

Kompletné výsledky 3. etapy v tabuľke.

2. etapa

Napriek členitej trati sme v druhej etape videli po 150 km opäť hromadný špurt zhruba 60-člennej skupiny, v ktorom bol najrýchlejším mužom Nemec Max Werda (Team Stolting). Na 12. mieste sme zaznamenali Martina Mahďara. V prvej skupine finišoval aj Matej Jurčo na 35. mieste (obaja Dukla Trenčín Trek).
Do žltého dresu sa vďaka časovým bonifikáciám po dnešnej etape obliekol Talian Riccardo Bolzan (Cycling Team Friuli). Jeho náskok len niekoľkých sekúnd sľubuje Bolzanovi do tretej, a teda poslednej etapy strhujúce útoky od domácich jazdcov v snahe zvíťaziť na domácej pôde.
Kompletné výsledky 2. etapy v tabuľke.

1. etapa

Prvá, 150 km etapa patrila podľa predpovedí šprintérom a najmä víťazovi Bartłomiejovi Matysiakovi (CCC Polsat Polkowice). Jurčo figuroval spomedzi vedúcej 70-člennej skupiny na 28. mieste bez časovej straty. Kompletné výsledky 1. etapy v tabuľke.

Kritérium

Preteky odštartovali v stredu exibičným kritériom v Krakowe O zlatý prsteň Krakowa. Na 33 km trase sa pri priemernej rýchlosti takmer 51 km/h dokázalo udržať s najlepšími len 16 zo 141 štartujúcich, ostatných pretekárov počas priebehu odvolávali. Víťazom sa vďaka najvyššiemu bodovému skóre stal Poliak Tomasz Kiendyś (CCC Polsat Polkowice). Zo slovenských pretekárov sa nepodarilo dokončiť nikomu.

Viac informácii na oficiálnej stránke pretekov.

 

2013

Poslená akualizácia 15.06.2013

NIEDZICA. V dnešný deň vyvrcholili na slovensko-poľskom pohraničí poľské etapové preteky Okolo Malopoľska. Matej Jurčo (Dukla Trenčín Trek) dokončil 120 km etapu v náročnom teréne na 11. mieste vďaka čomu obsadil rovnakú priečku aj v celkovom hodnotení.

Etapové preteky pozostávali z troch etáp v malopoľskom kraji (okolie mesta Zakopané). Najvyššie umiestnenie pre Slovensko prišlo už v prvej, rovinatej etape, kde obsadil 2. miesto Jurčov tímový kolega Erik Baška. Počas nasledujúcich dní predviedol na mimoriadne členitej trati stabilný výkon na popredných priečkach najmä Jurčo, keď obsadil najprv 14. resp. dnešné 11. miesto. V celkovom hodnotení sa dostal okrem Jurča (11.) do prvej tridsiatky aj Kováč (28.).

Najbližším podujatím zrejme všetkých slovenských aj českých cyklistov vrátane Saganovcov, Velitsovcov či Kreuzigera, budú spločné Majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky už na budúci víkend. 

Zdroj: mwg.info.pl

—————

Späť


Kontakt

MILAN JURČO

Hradná 343,
033 01 Liptovský Hrádok
Slovensko


(+421) 905 451 755


Cestné bicykle

V tejto kategórii nie sú žiadne produkty.

Komentovať